Bugünü değerlendirdiğimizde, dünyanın alt yapısının gün geçtikçe yaşlandığı ve milyonlarca kilometrelik boru hattının rehabilitasyona ihtiyacı olduğu rahatlıkla görülmektedir. Bu durum dünya genelinde ele alınması gereken öncelikli sorunlardan biridir.
Dünyada insanlığa hizmet eden yatırım kuruluşları, altyapıyı nasıl gerçekleştirecekleri ve geçmişte yaşanmış olan problemlerle karşılaşmamak için hangi tip malzeme kullanacakları konusunda doğru kararlar vermek zorundadırlar.
Doğru karar verilmesini mecburi kılan en önemli etken boru hatlarında yaşanan korozyonla bağlantılı altyapı yatırımlarında yaşanan ciddi sorunlardır. İç bölgeleri korumasız beton atık su boruları, kanalizasyon sistemlerinde oluşan hidrojen sülfür çevrimi ve takiben ortaya çıkan sülfürik asit sebebi ile hızla bozulmaktadır. Dış etken olarak, toprak koşulları ve boştaki elektrik akımları yeraltına döşenen boruların bozulmasına sebep olmaktadır. Metal esaslı borular, döşeme koşullarındaki havalandırma ve drenaj zayıflıklarından dolayı korozyona uğrayabilmektedir.
Bu tip problemler tamamen yok edilemese de azaltılabilir. Korozyon önleyici ilave malzeme sistemleri ya da koruma sistemleri ile alınan önlemler boru hatlarının maliyetlerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Korozyon geri dönüşü olmayan bir prosestir.
Bu sorunu tamamen çözmenin basit ve doğru bir yolu vardır: CTP BORU
Grandpipe CTP boruları teknolojik olarak en gelişmiş CTP boru üretim teknolojisi olan Sürekli Elyaf Sarım Yöntemi ile üretilmektedir. Bu yöntemle boruların üretimi 300 – 4000 mm çap aralığındadır. Proseste kullanılan ana hammaddeler; cam elyaf, polyester reçine ve silika kumudur. Bununla birlikte borunun yapısında yüzey tülü, katalizör, ilave kimyasallar ve hızlandırıcılar da yer almaktadır.
Sürekli elyaf sarım yönteminin temel prensibi, çevresel yönde boruya sürekli cam elyafı sarımının yapılmasıdır. Sürekli sarım elyafları (hoop roving) boruya hem çevresel yönde hem de dıştan gelecek yüklere karşı dayanım sağlar. Borunun yapısında kullanılan kesikli elyaflar (chop roving) ise borunun eksenel ve diğer yönlerden gelecek yüklere karşı dayanımını arttırır. Borunun sandviç yapısında kullanılan silika kumu borunun rijitliği açısından en önemli parametredir. Borunun ana matriksi olarak kullanılan polyester reçine, tüm boru katmanlarını birleştiren en önemli hammaddedir. Bazı özel şartlarda, polyester reçine yerine vinilester, epoksi esaslı reçineler ve türevleri kullanılabilir.
Sitemizde size daha iyi hizmet sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Çerez Politikası dökümanımızdan erişebilirsiniz